donderdag 14 november 2019

Bezoek aan onze voormalige school

Onze reünie was dit jaar wel een heel bijzondere. Bijzonder omdat we te gast waren op ons grondig gerenoveerde schoolgebouw en omdat de opkomst heel groot was. Met 19 oud-lyceïsten werden we zeer gastvrij ontvangen door de rector, Hanneke Arports en oud docent tevens hoofd van het team kunst en cultuur Tons Janssen.
De Nijmeegse Scholengemeenschap Groenwoud onderscheidt zich o.m. in de aandacht voor cultuur. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat in het gebouw een ware toneelzaal is ondergebracht waar we enkele video-vertoningen kregen over de identiteit van de school, een introductie voor nieuwe leerlingen en een indruk van een musical. De kleuren zijn simpel en warm gehouden. Geen andere plakkerijen aan de wand dan wat vanuit de cultuur was opgehangen, dus kunstwerken van leerlingen. 

Een van de kenmerken van de identiteit is aandacht voor verscheidenheid. En transparantie, onder andere tot uiting komend in glaswanden tussen lokalen – best wennen dat leraren (en leerlingen) elkaar dus kunnen zien.
De brugklassen zijn in een apart gebouw ondergebracht, de leerlingen houden die tijd hun vaste leraren en mentor.
Opvallend waren ook de kluisjes. Elke leerling heeft een eigen klusje dat alleen hij of zij met een eigen pas kan openen.

Tons en Hanneke hadden moeite ons voort te leiden, zo boeiend was het.

En aan het slot kregen we in de leraarskamer een uitgebreide borrel en hapjes, zowel gezonde rauwe groentes als versierde worst en kaas.
Maarten, voorheen Dick, had twee uitbundige bossen bloemen als dank meegenomen. Niek deed het dankwoord en bood ongevraagd gastdocentschappen van de in de omgeving van Nijmegen wonende reünisten aan.

En daarna gingen we met 17 deelnemers naar café restaurant In De Kazerne waar sommigen met enige tegenzin na de lekkere happen op school eerst nog een voorgerecht moesten eten. Beslist geanimeerd was het, en de meeste gerechten waren lekker ( de bloemkoolsoep niet).


Iedereen had een kaart gekregen waarop de kosten van de consumptie vermeld konden worden en die men in het weekend aan Maarten kon terugbetalen – hij schoot de totale rekening voor. Hulde: we blijken oude nette mensen te zijn, íedereen blijkt in het weekend diens consumpties nabetaald te hebben.

Volgend jaar zijn we te gast bij Corrie van Rossen, eerst om 11 uur bezoek aan “haar” museum van en over Neerbosch en omstreeks 12.30 uur de lunch aldaar.


Een groot aantal foto's van onze reunie staan in het foto album (zie hieronder). De meeste zijn gemaakt door Charles. Klik op reunies en vervolgens op reunie 2019.


Tekst: Niek
Publicatie: Carla
Reunisten Nijmeegs Lyceum

www.reunistennijmlyceum.blogspot.nl
email: reunistennijmlyceum@outlook.com
fotoalbum

vrijdag 1 november 2019

Reunie 2019

Zoals eerder aangekondigd komen we op 8 november weer samen. Deze keer op een bijzondere locatie: het grondig gerenoveerde gebouw van ons voormalig lyceum aan de Van Cranenborchstraat. De huidige rector Hanneke Arpots zal ons om 15.30 uur ontvangen en rondleiden.

Na afloop om 17 uur kunnen degenen die dat aardig vinden en er de tijd voor hebben, wat drinken en desgewenst eten in het gezellige restaurant "In de Kazerne" aan de Groesebeekseweg. Zodra we weten hoeveel mensen daar samen willen eten, kan Maarten voorheen Dick voor dat aantal reserveren. Je kunt je opgeven via de mail.
Onze groep is inmiddels weer met één lyceist uitgebreid: Hanneke sluit zich graag aan en komt ook.

Wij hopen op een flinke opkomst, leuk voor ons en ook voor Hanneke de rector.



Tekst: Niek
Publicatie: Carla
Reunisten Nijmeegs Lyceum

www.reunistennijmlyceum.blogspot.nl
email: reunistennijmlyceum@outlook.com
fotoalbum

woensdag 24 april 2019

Reünie Lyceummeisjes 2019

Hoe moeilijk kan het zijn om met zes vrouwen een uitstapje te plannen!
Na tig verschillende datumprikkers en de nodige flexibiliteit zijn we er tenslotte uitgekomen: het werd 27 en 28 maart.
En dan gaat het uiteindelijk toch nog mis, want op het allerlaatst moest Carla helaas om gezondheidsredenen verstek laten gaan en kon Ineke alleen op de 27ste.

De keuze voor ons jaarlijkse uitstapje was gevallen op Rijsbergen, of all places!
Je zou het niet verzinnen, ware het niet dat Trudy ons had uitgenodigd voor een nachtje logies en ontbijt in haar Bed & Breakfast : ‘Gripsholm’.
Van het beroemde Zweedse kasteel met deze naam had het niets weg, maar wel alles van een
droomboerderij. Midden in het Brabantse boerenland en tegelijkertijd een prima uitvalsbasis voor culturele activiteiten.
Zo vlakbij Zundert besloten we dan ook om ons op dag één in de voetsporen te begeven van Vincent van Gogh.
In het Vincent van GoghHuis, een museum dat op de plek van zijn geboortehuis is gebouwd, komen we van alles aan de weet over de beroemde schilder. Wat opvalt is, hoezeer deze familie werd geteisterd door zware depressiviteit.
Van de zes kinderen pleegde één zoon op latere leeftijd zelfmoord en een aantal van hen belandde uiteindelijk in een psychiatrische inrichting. Over het feit dat Vincent zich met een pistool van het leven zou hebben beroofd bestaat, bij onze gids althans, gerede twijfel.

Na het museum volgt een rondleiding buiten. Eerst naar de tuin, die in grote lijnen bewaard is gebleven. Vervolgens naar het kleine Hervormde kerkje - wereldwijd bekend van Vincents schilderijen - waar vader Theodorus Van Gogh dominee was.
Binnen is alles bij het oude gebleven, van de kroonluchter en de kansel tot het doopvont. Hier werd Vincent van Gogh gedoopt, hier luisterde hij in de kerkbanken naar zijn vaders preek. Wij wanen ons bijna op ‘heilige grond’.

Hier bezocht hij ook het kerkhof, waar hij telkens weer oog in oog kwam te staan met zijn eigen naam op de kleine grafsteen van zijn broertje Vincent, dat in 1852 dood was geboren. Precies een jaar voordat hij zelf ter wereld kwam. Dat dit een behoorlijke impact op hem heeft gehad moge duidelijk zijn en ook wij zijn onder de indruk van het grafzerkje met daarop de zo beroemde naam.

Nog vol van alle informatie zouden we bijna vergeten onze gids bij het afscheid een klein blijk van waardering te geven. Omdat we in de gauwigheid geen kleingeld voorhanden hebben, wordt het een groot blijk van waardering en gaat de goeie man ervandoor met een fooi waar hij de rest van z’n leven alleen nog van kan dromen!
We blijven in van Goghs voetsporen en lopen richting een voormalig klooster, even verderop in ‘zijn’ straat.
Ons doel heeft niet zozeer met religie te maken, als wel met een gezonde eetlust. Alleen de naam - Bij de Nonnen’ - herinnert nog aan de vroegere bestemming van het deftige oude pand, dat inmiddels is omgedoopt tot een aanbevelenswaardig restaurant.

Terug in de boerderij brengen we de avond door met een komische film. Melig genoeg om ons - geholpen door een paar glaasjes wijn - terug te voeren naar de lacherige sfeer van weleer....

Ontwaken in deze weidse natuur, deze overweldigende stilte - slechts doorbroken door eenden- en vogelgeluiden - is een waar feest.

Na een goed verzorgd ontbijt wandelen we een aantal uren uur langs bos, beemd en Turfgraaf om na een stevige lunch en weer helemaal bijgepraat over elkanders wel en wee, ieder ons weegs te gaan.

Dank aan Trudy voor gastvrijheid, organisatie en gezelligheid
Dank aan Emmeken, Gerda en Ineke voor hun essentiële bijdrage
Een speciaal woord van dank dank aan mijn ‘slapie’, omdat zij godzijdank niet heeft gesnurkt! Wij hopen dat ook Corrie en Cornélie volgend jaar mee kunnen doen.
En voor Carla: beterschap en volgend jaar ben je er ook gewoon weer bij!!


Tekst: Agnes
Publicatie: Carla
Reunisten Nijmeegs Lyceum

www.reunistennijmlyceum.blogspot.nl
email: reunistennijmlyceum@outlook.com
fotoalbum